Skip to main content

Recepty

Naše svačinky

Pohankovo banánová bábovka s tvarohem

  • 170 g Pohanková mouka
  • 80 g polohrubá mouka
  • 1 lžička jedlá soda
  • 250 g tvaroh
  • 4 ks vejce
  • 120 g rama , nebo olej
  • 2 ks cukr vanilka
  • 150 g cukr krupice
  • 2 -3 ks banány

Tvaroh , cukry , vejce a tuk šleháme.

Banány rozmačkáme a přidáme do směsy .

Mouky smícháme se sodou a vše propojíme v těsto .

Nalejeme na vymaštěný plech a pečeme při 180 ̊C asi 25 minut ( podle velikosti formy , mafinek nebo plechu)

 

Medové koláčky

  • 200 g jemných ovesných vloček (možno rozemlet
  • 40 g špaldová mouka
  • 1/2 lžičky sody
  • špetka soli
  • 100 g medu
  • 70 g másla (rozpuštěné)
  • 1 ks vejce

Všechny suroviny promícháme a necháme těsto asi 1/2 hodinky odpočinout. Lžící vykrajujeme kuličky, které na plechu s pečícím papírem trošku zploštíme. Koláčky se zvětší, takže je doporučuji skládat dál od sebe. Pečeme na 180 °C asi 20 minut.

Sekce

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Naše obědy

Zapečené brambory s celerem a sýrem

  • brambory uvařené ve slupce
  • celer 0,5 kg
  • vejce 5 ks
  • cibule 0,3 kg
  • 1 kg
  • sýr 0,3 kg
  • sůl
  • koření (pepř, saturejka , česnek , petrželka )
  • pórek 0,1 kg
  • mrkev 0,15 kg
  • olej
  • mléko

Brambory uvařené ve slupce , oloupeme a promáčkneme na proužky. vajíčka uvaříme na tvrdo. Cibulku osmažíme do zlatova.

Celer , mrkev a sýr nastrouháme na jemno. Pórek nakrájíme na drobno .Všechny připravené ingredience smícháme , přidáme sůl a koření a navrstvíme na plech. Zalejeme mlékem s rozšlehaným vajíčkem a zapékáme. Podáváme s různě upravenými zeleninovými saláty , nebo oblohou.

Recepty ze společných akcí s ochutnávkou

Podzimní tvoření – Šiškohrátky

Podzimní tvoření 2019 Šiškohrátky

Recepty z naší ochutnávky

Švédská rybí pomazánka s grahamovou večkou Ledeko

200 g čerstvého smetanového sýra (lučina), možno nahradit i tvarohem                                                                 150 g rybího masa (pečná treska, losos)

2 lžíce smetany

kopr (čerstvý nebo zamražený, ne sterilovaný)                 sůl

Všechny ingredience smícháme a necháme v lednici odležet (chutě se propojí). Mažeme na pečivo a dozdobíme připravenou zeleninou

Olomoucká pomazánka s ředkvičkami

1 balíček olomouckých tvarůžků

1 svazek ředkviček pomazánkové máslo

Tvarůžky nakrájíme na jemno a ředkvičky nastrouháme.

Smícháme s pomazánkovým máslem a necháme v lednici odležet (chutě se propojí). Mažeme na pečivo a dozdobíme plátky ředkvičky, nebo libovolnou zeleninou

Smetanový pohár s bulgurem a ovocem

250 g bulguru

250 g zakysané smetany

180 g tvarohu

25 g kokosu

1 ks vanilkový cukr

med dle chuti

ovoce ( čerstvé nebo kompotované)

Bulgur uvaříme dle návodu a necháme vychladnout.

Zakysanou smetanu, tvaroh, vanilkový cukr a kokos smícháme a dle potřeby dochutíme medem. Vmícháme do bulguru a v miskách zdobíme čerstvým sezonním , nebo kompotovaným ovocem.

Pečená cizrna (zdravé mlsání k televizi)

sterilovaná cizrna

olej

koření (grilovací s medvědím česnekem, nebo dle chuti)

Cizrnu necháme okapat. Na plech dáme pečící papír, nasypeme cizrnu přidáme koření a trošku oleje . Pečeme na 180 ̊ asi 15 minut, tím získá cizrna mírně slanou chuť.

Je výborná jako vložka do polévek, salátů a nebo jen tak na mlsání místo chipsů.

Podzimní kaštánkové tvoření 3.10.2018

Celerová pomazánka s tvarohem

  • 200 g celer (postrouhat na jemno )
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g sýru typu lučina
  • 150 g pomazánkové máslo
  • 9 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • na ozdobu různá zelenina, hrozny, jablko, hruška

Všechny ingredience smícháme a necháme v lednici odležet (chutě se propojí).
Mažeme na pečivo a dozdobíme připravenou zeleninou , nebo ovocem.

Salát z červeného zelí s karotkou , jablky a zakysanou smetanou

  • 2 kg červeného zelí
  • 3 velké mrkve
  • 3 velká jablka
  • 0,75 kg zakysané smetany
  • malá cibule
  • sůl

Zelí nakrouháme na jemno , mrkev a jablka nastrouháme , cibuli nakrájíme a vše smícháme . Dochutíme solí .

Podáváme jako salát k jídlu, ale je výborný i samostatně jen s masem, nebo pečivem

Dýňovo špaldový koláč se skořicí

  • 100 g dýně
  • 150 g špaldové mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 4 ks vejce
  • 200 g tuku ( rama , perla , nebo olej )
  • 250 g tvarohu
  • 200 g cukru
  • lžička koření do perníku
  • lžička mleté skořice
  • 0,5 lžičky sody

Vyšleháme spolu tvaroh, tuk, vejce a cukr, přidáme sypké suroviny a do hotového těsta vmícháme jemně nastrouhanou dýni.

Pečeme na 180˚ C asi 20 minut.

Jarní tvoření 22.3. 2018 recepty + jedlé plevele

Pomazánka jarní probuzení

  • 6 ks vajec na tvrdo ( nakrájet na kostičky )
  • 1 cibule (nakrájet na jemno )
  • 1 ks paprika červená1 ks paprika zelená, nebo žlutá (obě papriky nakrájíme na jemno )
  • 150 g eidamu (nastrouhat nebo na jemno nakrájet )
  • 100 g kuřecí šunky (nastrouhat nebo na jemno nakrájet )
  • 150 g pomazánkového másla
  • sůl , bylinky ( řeřichu , pažitku , petrželku …)

Všechny ingredience smícháme a necháme chvíli v ledničce odležet. Mažeme na celozrnné pečivo.

Tvarohová pomazánka s jarními bylinkami a ředkvičkou

250 g tvarohu

hrst jarních bylinek ( mladé kopřivy , mladé lístečky pampelišky , mladé lístky bršlice , pažitka …)

Bylinky opláchneme a na jemno posekáme . Vmícháme je do vyšlehaného tvarohu se špetkou soli.

Necháme odležet v lednici ( chutě se propojí ) . Mažeme na libovolné pečivo a dozdobíme ředkvičkou.

Podzimní tvoření 2017

Bramborová pomazánka s tvarohem

150 g uvařených oloupaných brambor

250 g měkkého tvarohu

50 g másla

90 g cibule

1 lžíce hořčice

2 stroužky česneku

sůl

na ozdobu mrkev, petrželová nať , ořechy vlašské apod.

Oloupané a odvážené brambory nastrouháme na jemno a dáme do vyšší nádoby.

Přidáme tvaroh a máslo a vyšleháme pomazánku.

Dokončíme přidáním cibule , hořčice , česneku a soli.

Mažeme na pečivo a dozdobíme připravenou zeleninou.

Pomazánka karotková

2 velké mrkve

1 velké jablko

pomazánkové máslo

malá cibule

sůl

Mrkev a jablko na jemno postrouháme a vymačkáme.

Vyšleháme s pomazánkovým máslem a špetkou soli.

Dochutíme na jemno nakrájenou cibulí.

Mažeme na pečivo.