Recepty

Naše svačinky

Pohankovo banánová bábovka s tvarohem

  • 170 g 80 g
  • 1 lžička 250 g 4 ks 120 g 2 ks 150 g 2 -3 ks
  • Pohanková mouka polohrubá mouka
  • jedlá soda tvaroh
  • vejce
  • rama , nebo olej
  • cukr vanilka
  • cukr krupice
  • banány

Tvaroh , cukry , vejce a tuk šleháme.

Banány rozmačkáme a přidáme do směsy .

Mouky smícháme se sodou a vše propojíme v těsto .

Nalejeme na vymaštěný plech a pečeme při 180 ̊C asi 25 minut ( podle velikosti formy , mafinek nebo plechu)

 

Naše obědy

Zapečené brambory s celerem a sýrem

  • brambory uvařené ve slupce
  • celer 0,5 kg
  • vejce 5 ks
  • cibule 0,3 kg
  • 1 kg
  • sýr 0,3 kg
  • sůl
  • koření (pepř, saturejka , česnek , petrželka )
  • pórek 0,1 kg
  • mrkev 0,15 kg
  • olej
  • mléko

Brambory uvařené ve slupce , oloupeme a promáčkneme na proužky. vajíčka uvaříme na tvrdo. Cibulku osmažíme do zlatova.

Celer , mrkev a sýr nastrouháme na jemno. Pórek nakrájíme na drobno .Všechny připravené ingredience smícháme , přidáme sůl a koření a navrstvíme na plech. Zalejeme mlékem s rozšlehaným vajíčkem a zapékáme. Podáváme s různě upravenými zeleninovými saláty , nebo oblohou.

Recepty ze společných akcí s ochutnávkou

Podzimní tvoření – Šiškohrátky

Podzimní tvoření 2019 Šiškohrátky

Recepty z naší ochutnávky

Švédská rybí pomazánka s grahamovou večkou Ledeko

200 g čerstvého smetanového sýra (lučina), možno nahradit i tvarohem 150 g rybího masa (pečná treska, losos)

2 lžíce smetany

kopr (čerstvý nebo zamražený, ne sterilovaný) sůl

Všechny ingredience smícháme a necháme v lednici odležet (chutě se propojí). Mažeme na pečivo a dozdobíme připravenou zeleninou

pomazánka s ředkvičkami

1 balíček olomouckých tvarůžků

1 svazek ředkviček pomazánkové máslo

Tvarůžky nakrájíme na jemno a ředkvičky nastrouháme.

Smícháme s pomazánkovým máslem a necháme v lednici odležet (chutě se propojí). Mažeme na pečivo a dozdobíme plátky ředkvičky, nebo libovolnou zeleninou

Smetanový pohár s bulgurem a ovocem

250 g bulguru

250 g zakysané smetany

180 g tvarohu

25 g kokosu

1 ks vanilkový cukr

med dle chuti

ovoce ( čerstvé nebo kompotované)

Bulgur uvaříme dle návodu a necháme vychladnout.

Zakysanou smetanu, tvaroh, vanilkový cukr a kokos smícháme a dle potřeby dochutíme medem. Vmícháme do bulguru a v miskách zdobíme čerstvým sezonním , nebo kompotovaným ovocem.

Pečená cizrna (zdravé mlsání k televizi)

sterilovaná cizrna

olej

koření (grilovací s medvědím česnekem, nebo dle chuti)

Cizrnu necháme okapat. Na plech dáme pečící papír, nasypeme cizrnu přidáme koření a trošku oleje . Pečeme na 180 ̊ asi 15 minut, tím získá cizrna mírně slanou chuť.

Je výborná jako vložka do polévek, salátů a nebo jen tak na mlsání místo chipsů.

Podzimní kaštánkové tvoření 3.10.2018

Celerová pomazánka s tvarohem

  • 200 g celer (postrouhat na jemno )
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g sýru typu lučina
  • 150 g pomazánkové máslo
  • 9 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • na ozdobu různá zelenina, hrozny, jablko, hruška

Všechny ingredience smícháme a necháme v lednici odležet (chutě se propojí).
Mažeme na pečivo a dozdobíme připravenou zeleninou , nebo ovocem.

Salát z červeného zelí s karotkou , jablky a zakysanou smetanou

  • 2 kg červeného zelí
  • 3 velké mrkve
  • 3 velká jablka
  • 0,75 kg zakysané smetany
  • malá cibule
  • sůl

Zelí nakrouháme na jemno , mrkev a jablka nastrouháme , cibuli nakrájíme a vše smícháme . Dochutíme solí .

Podáváme jako salát k jídlu, ale je výborný i samostatně jen s masem, nebo pečivem

Dýňovo špaldový koláč se skořicí

  • 100 g dýně
  • 150 g špaldové mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 4 ks vejce
  • 200 g tuku ( rama , perla , nebo olej )
  • 250 g tvarohu
  • 200 g cukru
  • lžička koření do perníku
  • lžička mleté skořice
  • 0,5 lžičky sody

Vyšleháme spolu tvaroh, tuk, vejce a cukr, přidáme sypké suroviny a do hotového těsta vmícháme jemně nastrouhanou dýni.

Pečeme na 180˚ C asi 20 minut.

Jarní tvoření 22.3. 2018 recepty + jedlé plevele

Pomazánka jarní probuzení

  • 6 ks vajec na tvrdo ( nakrájet na kostičky )
  • 1 cibule (nakrájet na jemno )
  • 1 ks paprika červená1 ks paprika zelená, nebo žlutá (obě papriky nakrájíme na jemno )
  • 150 g eidamu (nastrouhat nebo na jemno nakrájet )
  • 100 g kuřecí šunky (nastrouhat nebo na jemno nakrájet )
  • 150 g pomazánkového másla
  • sůl , bylinky ( řeřichu , pažitku , petrželku …)

Všechny ingredience smícháme a necháme chvíli v ledničce odležet. Mažeme na celozrnné pečivo.

Tvarohová pomazánka s jarními bylinkami a ředkvičkou

250 g tvarohu

hrst jarních bylinek ( mladé kopřivy , mladé lístečky pampelišky , mladé lístky bršlice , pažitka …)

Bylinky opláchneme a na jemno posekáme . Vmícháme je do vyšlehaného tvarohu se špetkou soli.

Necháme odležet v lednici ( chutě se propojí ) . Mažeme na libovolné pečivo a dozdobíme ředkvičkou.

Podzimní tvoření 2017

Bramborová pomazánka s tvarohem

150 g uvařených oloupaných brambor

250 g měkkého tvarohu

50 g másla

90 g cibule

1 lžíce hořčice

2 stroužky česneku

sůl

na ozdobu mrkev, petrželová nať , ořechy vlašské apod.

Oloupané a odvážené brambory nastrouháme na jemno a dáme do vyšší nádoby.

Přidáme tvaroh a máslo a vyšleháme pomazánku.

Dokončíme přidáním cibule , hořčice , česneku a soli.

Mažeme na pečivo a dozdobíme připravenou zeleninou.

Pomazánka karotková

2 velké mrkve

1 velké jablko

pomazánkové máslo

malá cibule

sůl

Mrkev a jablko na jemno postrouháme a vymačkáme.

Vyšleháme s pomazánkovým máslem a špetkou soli.

Dochutíme na jemno nakrájenou cibulí.

Mažeme na pečivo.